lørdag 15. september 2007

c`est l`Afrique



For en uke siden opplevde jeg "bushen/landsby" i Mali. Jeg, Fam Møgster og Øydis reist for å besøke en landsby ett stykke unna. Reisen oppover var helt Fantastisk!! DEt er skikkelig fin natur her nå i regntiden! og det er faktisk veldig grønt! Her i Mali er det ikke alltid skilt som viser hvor man skal ta av til de forskjellige landsbyene så plutselig kjørte vi av veien og innover og det er heller ikke alltid det er en vei der vi kjører så da er det bra med firhjulstrekk for det går virkelig opp og ned! hommpe titten....... Kjempe gøy!


Etter ett stykke kom vi til en landsby der husene bare var lagd av strå! Når de så oss komme, sprang hele landsbyen mot oss og vi ble mild sagt omringa! Alle ville hilse og ta på en tobabo(hviting). De var utrolig gjestfrie! Overalt vi gikk følgte det en stor gjeng bak oss, det ble nok litt skremmende for noen av de norske barna som var med. Grunnen til at vi reiste oppover var fordi vi skulle møte noen damer som bygde slike hytter, og ja det er damene so gjør dette! Men det vi ikke viste var at en slik dag som dette altså at de lager en ny hytte, er bare en gang per 4/5 år. Så alle var kjempe pynta.( vel og merke på sin måte) og de hadde til og med slakta en hel ku og det er STORT!!!! Det gjør de ikke når som helst for å si det sånn! Etter At hytta var ferdig, kom alle damene og sang og danset og ja da jeg måtte danse, til stor glede for fulanerene! og det var faktisk kjempe gøy! Men om de lo av meg eller med meg er vel ikke helt sikkert:) hehe...


Men så er det alltid en trist del med sånne besøk også. Mange men spesielt barn var ikke friske der nede, flere av barne spesielt spebarne hadde malaria og Kjell Magne som er sykepleier her nede fikk delt ut en del malariakurer, men dessverre ikke til alle, tenk å skulle bestemme hvem som skal få hjelp til og overleve og hvem som ikke får det. Dette er ett utrolig vanskelig tema og veldig trist, man skulle ønske man kunne hjelpe alle...........!

Ingen kommentarer: